Julkaistu: 14.8.2024. Kirjoittanut: Mira Hulkkonen & Tero Mielonen
Tuoreessa tutkimuksessa testattiin, kuinka tieto ilmastonmuutoksen paikallisista vaikutuksista ja omasta haavoittuvuudesta vaikuttaa suomalaisten ilmastoasenteisiin. Tieto lisäsi ihmisten ymmärrystä paikallisista ilmastovaikutuksista ja heidän luottamustaan ilmastotoimien tehoon vaikutusten lieventämisessä. Joissain ihmisryhmissä ilmastonmuutos kuitenkin näyttäytyi entistä etäisempänä ilmiönä ja ilmastotoimet vähemmän kannatettavina räätälöityyn tietoon tutustumisen myötä.
Oletko vuonna 2040 vanha vai keski-ikäinen? Onko sinulla perussairauksia? Onko asuinpaikkasi keinotekoisten pintojen vai luonnon ympäröimä? Suojaako sinua varallisuus? Nämä kaikki tekijät vaikuttavat siihen, miten suuria riskejä sään ääri-ilmiöt, kuten helteet ja tulvat, tai ilman pienhiukkaset ovat tulevaisuudessa terveydellesi. Haavoittuvuutesi siis riippuu paitsi siitä, millaiseksi ilmasto ja sään ääri-ilmiöt asuinpaikallasi kehittyvät, myös henkilökohtaisista ominaisuuksistasi.
Kehitimme tutkimuksessamme vuorovaikutteisen työkalun, jonka avulla voidaan tarkastella ilmastonmuutoksen paikallisia vaikutuksia ja erilaisten ihmisten haavoittuvuutta niille. Työkalu pohjautuu päästövähennyspolkujen vaikutuksia kuvaaviin ilmastomalleihin, joiden tulokset saatiin tarkkuudella, jossa esimerkiksi kaupunginosien väliset erot voidaan erottaa. Tavanomaisesti ilmastoskenaarioita on mallinnettu globaalimalleilla, jotka jakavat maapallon pinnan noin sadan kilometrin levyisiin ruutuihin. Tutkimuksessamme oli tärkeää saada tulokset totuttua hienopiirteisemmin, jotta tieto kuvaa paremmin paikallisia olosuhteita ja tuntuu olennaisemmalta yksilön kannalta. Lisäksi työkalu huomioi käyttäjän ilmoittaman tarkan sijainnin ja sen osumisen esimerkiksi tulvariskialueelle, sekä käyttäjän ilmoittamat henkilökohtaiset ominaisuudet.
Näillä keinoin eri päästövähennyspolkujen seurauksia ja ilmastovaikutuksia koskeva tieto pyrittiin esittämään muodossa, joka olisi mahdollisimman räätälöity tiedon vastaanottajalle.
Tutkimuksen tavoitteena oli testata, onko räätälöidyllä tiedolla vaikutusta ihmisten tietotasoon, asenteisiin ja niin kutsuttuun psykologiseen etäisyyteen ilmastonmuutosta kohtaan. Psykologinen etäisyys tarkoittaa paikallista, ajallista ja sosiaalista etäisyyttä: koskettaako ilmastonmuutos omaa asuinympäristöäni omana elinaikani, ja onko sillä vaikutusta kaltaisiini ihmisiin. Koetun etäisyyden on monissa tutkimuksissa havaittu vaikuttavan ihmisten suhtautumiseen ilmastotoimia kohtaan. Tutkimuksessamme testattiin, voidaanko tätä ilmastotoimia mahdollisesti jarruttavaa psykologista etäisyyttä pienentää ihmisille henkilökohtaisesti räätälöidyn, ilmastotoimien vaikutuksia koskevan tiedon avulla.
Ihmisille tarjottiin mahdollisuus tutustua muutoksiin, joita omalla asuinpaikallaan on odotettavissa vuoteen 2040 mennessä päästöjen vähennyttyä tai jatkettua kasvuaan. Lisäksi heille määritettiin arvio omasta haavoittuvuudesta ilmastovaikutuksille. Henkilökohtaisesti räätälöidyn ilmastotiedon vaikutuksia tietotasoon ja asenteisiin testattiin kyselytutkimuksella, johon osallistui reilu tuhat suomalaista.
Tutkimustulostemme perusteella tiedon vaikutus asenteisiin riippuu vastaajasta: jotkut suhtautuivat ilmastotoimiin positiivisemmin tiedon saamisen jälkeen, toiset negatiivisemmin. Erityisesti havaittiin, että räätälöity ilmastotieto sai matalan haavoittuvuuden ihmisryhmät (kuten terveet, nuoret ja korkeatuloiset) kokemaan ilmastonmuutoksen entistä kaukaisempana ilmiönä itsensä kannalta ja ilmastotoimet vähemmän kannatettavina. Yleisen tason viestinnässä voi tuoda selvemmin esiin sen, että elämme globaalissa taloudessa ja ilmastonmuutoksen haitalliset vaikutukset jossain päin maailmaa heijastuvat helposti myös muualle, esimerkiksi ongelmina ruoantuotannossa tai siirtolaisuuden lisääntymisenä.
Tutkimus julkaistiin npj Climate Action -lehdessä ja se on vapaasti luettavissa täällä:
https://www.nature.com/articles/s44168-024-00136-y
Tutkimusta varten kehitetty visualisointityökalu ilmastonmuutoksen paikallisista vaikutuksista löytyy Ilmasto-oppaasta: https://www.ilmasto-opas.fi/artikkelit/miten-ilmastonmuutos-vaikuttaa-juuri-sinuun
Lisätiedot:
Tutkija FT Mira Hulkkonen, mira.hulkkonen@fmi.fi, +358 50 302 1245
Erikoistutkija Dos. Tero Mielonen, tero.mielonen@fmi.fi, +358 50 401 8738